fredag 25 mars 2011

VÄLFÄRDSFÖRETAG NOLLTAXERAR

Pensioner göder nolltaxerarna. Statliga AP­-fonder och privata pensionsjättar har investerat miljardbelopp i de riskkapitalbolag som tjänar pengar på svenska välfärdsföretag och samtidigt nolltaxerar i sina bolag.

Se där en riktigt upphetsande och indignationsväckande rubrik i SvD den 25 mars.

På AP-fonderna har man dock inga synpunkter på att riskkapital­bolagen aktivt minimerar sina skatteinbetalningar. – Det vi bryr oss om är att de följer svensk skattelagstiftning, säger Ulrika Nilsson, informationschef på Andra AP-fonden. – Det viktiga för oss är att de följer de lagar och regler i de länder där de är verksamma.

– Riskkapitalägda bolag i Sverige följer samma skattelagstiftning som alla andra svenska ­företag. Vi har inga synpunkter på enskilda portföljbolags kapitalstrukturer, säger Adalbjörn Stefansson, ansvarig för riskkapitalinvesteringar på Skandia.

Självklart. Varför skulle de betala mer skatt än lagen kräver? Varför skulle de inte vidta dispositioner i skattebesparande syfte? Företagen bedriver inte välgörenhet och de konkurrerar om kapitalet.

Det ÄR inte upprörande att de inte betalar mer skatt än de gör - om de följer lagen. Vilken skatt ska de annars betala? Beskattningsunderlaget är inte något som är entydigt och som bara ramlar fram ur bokföringen. Det beror i stor utsträckning på tillåtna dispositioner.

Riskkapitalverksamhet, som går ut på att köpa, förädla och sälja företag, innebär enbart finansiella överväganden. Skattekostnaden är en betydande kostnadskomponent. Det riskkapitalföretag som inte försöker minimera skattekostnaden inom lagens råmärken blir utslaget. Genom riskkapitalmarknadens framväxt har det befängda i att beskatta företagsvinster blivit uppenbart för den som vill se det. Anders Borg har kallat den för den farligaste skatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar