måndag 3 maj 2010

TOMAS TOBÉ OCH BOLAGSSKATT - IGEN

Tomas Tobé, moderaternas näringspolitiske talesman, talar på nytt om att sänka bolagsskatten. Bravo!

I en intervju i Dagens Industri den 3 maj svarar han på frågan vad han skulle göra om han hade 5 miljarder extra att lägga på storbolagen: JAG SKULLE SÄNKA BOLAGSSKATTEN. Egendomligt nog har han inte samma goda recept för småföretagen. Den hindrar ju direkt småbolagens tillväxt!! Vinsten ÄR tillväxten.

Nå, det är vackert så att han vågar föreslå något så inopportunt som att sänka bolagsskatten. Trots att åtgärden är så självklar, är det knappast någon som argumenterar för den. Företagen har ju ingen rösträtt. Ingen privatperson tror sig betala den. Tvärtom finns det nog en vanföreställning om att den personliga skatten skulle kunna sänkas om bolagen betalade mer. Ändå är det så att bolagsskattens avskaffande troligen inte kostar någonting.

Bolagsskatten har den en aura av märkvärdighet; den är föremål för en mycket sofistikerad uppmärksamhet i akademiska kretsar och i konsultvärden. Ett intressant, komplicerat och därför och mycket lukrativt - men fullständigt sterilt - kunskapsområde skulle försvinna om bolagsskatten avskaffades. Vilka starka krafter vill då argumentera för dess avskaffande?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar