måndag 12 oktober 2009

MISSUPPFATTNING OM UNDERSKOTTSAVDRAG

Dagens Industri (Eva-Lena Ahlqvist) kritiserar i en ledare den 12 oktober på goda grunder regeringen för inkonsekvens i näringspolitiken. Skärpningen av reglerna mot underskottsavdrag hindrar tillflödet av riskkapital där det behövs som bäst. Inkonsekvensen ligger emellertid djupare än så: en stimulerande näringspolitik och beskattning av företagsvinster är diametralt oförenliga mål.

Själv tycker hon att det finns anledning att bekämpa handel med bolag, vilkas i stort sett enda tillgång är ett stort förlustavdrag. Varför det Eva-Lena? Tänk efter.

Bara för att vinster och förluster uppkommit i olika företag ökar skattebördan på näringslivet, och gör det på ett helt slumpartat sätt. I vissa fall kan förlusten elimineras genom att företagen åter går med vinst. I andra fall går det inte. Varför ska inte ett annat företag då kunna utnyttja förlusterna? I stället för att kritisera företagen för "aggressiv skatteplanering" med förlustavdrag, bör staten kritiseras för "aggressiv skattelagstiftning" för att komma åt skatt på obefintliga vinster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar