tisdag 18 september 2012

KOMMUNER MOT SKATTEFLYKT

När kommuner på egen hand försöker sätta stopp för skatteflykt, hindras de genom hänvisningar till Lagen om offentlig upphandling, skriver Gunilla Andersson, Attac Malmö, Carian Nilsson (S),
kommunalråd i Malmö , Bertil Dahl (V), kommunalråd i Kalmar, och Annika Lillemets (MP), riksdagsledamot i SvD den 18 september.

Kanske är det så, men de skriver inte hur det går till.

Hela inlägget handlar om hur förmögenheter hamnar i skatteparadis, och skribenternas indignation över det.  En aktuell rapport från Tax Justice Network visar att en superrik elit har smusslat undan hisnande 140 000 miljarder kronor till världens skatteparadis, den globala ekonomins svarta hål, skriver de. Så är det kanske, men hur mycket som tillhör privatpersoner och hur mycket som tillhör de företag som kan vara kommunernas kunder framgår inte. Hela artikeln andas upprördhet över att detta kan ske och att alldeles för lite görs för att hindra det. Det enda förslag de har är att
världens länder borde samarbeta i stället för att ägna sig åt skattekonkurrens som bara ytterligare underminerar den ekonomiska basen för vår gemensamma välfärd.


De svenska bolagsskatteintäkterna motsvar drygt 5 procent av de totala skatterna. Skulle den svenska internationella bolagsskatteflykten kunna hejdas skulle andelen kanske öka ytterligare någon procent till priset av ytterligare komplicering av skattereglerna och till förfång för alla som inte kan eller han anledning att ägna sig åt internationell skatteflykt.

Nej, såvitt gäller företag är det bästa sättet att stävja trafiken att ta bort bolagsskatten. Utan bolagsskatt finns det ingen anledning att inte redovisa inkomsten i det land där den tjänats in. (Jag bortser förstås från inkomster av kriminell verksamhet.) Tas bolagsskatten bort behövs inga regler om räntesnurror, internprissättning eller andra manipulativa åtgärder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar