tisdag 12 oktober 2010

RÄDDA BARNEN SÄLJER HUTLÖST DYRA JULOSTAR

I dag fick jag följande mail från Anna Kakuli, pressansvarig på Rädda Barnen, som jag gärna vidarebefordrar.
I dag presenterade regeringen sin budget för 2011. Rädda Barnen vill påminna finansminister Anders Borg om en viktig prioritering som har gått förlorad. Det gäller frågan om avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer.Rädda Barnen anser att regeringens förslag om avdragsrätten som presenterades i regeringsförklaringen inte är tillräckligt bra. I sitt förslag vill regeringen att enbart privatpersoner ska få möjlighet att göra avdrag för gåvor, däremot inte företag. Dessutom har regeringen åsikter om vilken slags ideell verksamhet som avdragsrätten ska gälla. Det tycker Rädda Barnen är fel. Vi tycker att det är självklart att både privatpersoner och företag ska kunna göra avdrag för gåvor till ideella organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, och då särskilt barns rättigheter!Inom kort startar Rädda Barnens julkampanj, där vi säljer hutlöst dyra julklappar till företag. Vi erbjuder företag att till exempel köpa en burk pepparkakor för 16 000 kronor eller en julost för 100 000 kronor. För att göra julklapparna avdragsgilla får köparen, förutom en dyr burk pepparkakor, även tillgång till Rädda Barnens föreläsningar och utbildningar till personal samt annonsering i organisationens egna marknadskanaler som tillsammans motsvarar priset för hela julgåvan. På så sätt kan företagen skänka pengar till ideell verksamhet utan att de straffas ekonomiskt. Det är Rädda Barnens sätt att visa på det orimliga i att företag får göra avdrag för köp av julklappar som lax och choklad, men inte för att hjälpa utsatta barn.Rädda Barnen anser att det är absurt att svenska företag får göra avdrag för en fårfiol eller badskum, men inte när de vill skänka pengar för att långsiktigt förändra livet för barn. Vi vet att företagen gärna vill kunna bidra till en bättre värld för barn. Vi hör också att anställda gärna byter ut sina julgåvor mot stöd till utsatta barn.Vad tycker du? Blogga gärna om detta och diskutera frågan om avdragsrätt för gåvor till ideella gåvor på din blogg. Avdragsrättsfrågan är viktig för många små och medelstora företag och naturligtvis för Rädda Barnen och andra ideella organisationer. Här är i alla fall Rädda Barnens ståndpunkt!Att jag fått mailet beror förmodlligen på att jag kommenterat företeelsen tidigare.

Jag håller gärna med. Ge gärna en gåva - med egna pengar. Om jag är delägare i ett företag vill jag att företagskapitalet ska användas för företagets bästa. Därför finns det regler i aktiebolagslagen som förhindrar att bolagets medel används för annat än som följer av bolagsordningen. OM det skulle gynna bolagets verksamhet att stödja Rädda Barnen, strider gåvan inte mot aktieägarnas intressen och mot aktiebolagslagen. Däremot finns det i inkomstskattelagen, IL, förbud i 9 kap. 2 § mot avdrag för gåvor och - såvitt avser inkomst av näringsverksamhet - i 16 kap. 1 § förbud mot avdrag för utgifter till annat än att förvärva och bibehålla inkomster. Man kan tycka vad man vill om det, men därmed är knappast kostnaden för Rädda Barnens julostar avdragsgill.

Det bästa sättet att undvika denna idiotiska problematik är att avskaffa beskattningen av företagsvinster. Därmed försvinner dock inte problemet med gåvor med andras pengar. Därför tycker jag att det är bra att förslaget i regeringsförklaringen om avdragsrätt gäller endast fysiska personer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar