tisdag 19 oktober 2010

ROTAVDRAG - PROBLEM FÖR HANTVERKAREN

Sydsvenskan skriver den 19 oktober om hantverkare som nekar kunder rotavdragsjobb om beloppen är för små. Somliga sätter gränsen vid flera tusen kronor.

Man kan förstå dem. Det är ett avdrag för att göra det ekonomiskt möjligt för kunden att köpa tjänsten, men administrationen av avdraget läggs på hantverkaren. Det är han som ska begära att får ut kundens subvention från Skatteverket, vilket kan ta tid. Dessutom löper hantverkaren risken att kunden inte är berättigad till rotavdrag, även om det byggts in vissa kontrollmöjligheter för det. Men det är hantverkaren som tar risken, medan kunden får favören.

Vad gäller rut-avdraget, som har samma konstruktion som rot-avdraget (Skatteverket kallar bägge avdrag för husarbete, lagtexten kallar dem hushållsarbete), är det typiska arbetet, bostadsstädning, fönsterputsning, snöskottning o.likn. värt ännu mindre, kanske bara några hundra kronor. Själv har jag råkat ut för en fönsterputsare som vägrat att ruta för ett jobb på 800 kr. Femton jobb om dan, femton ansökningar om 400 kr, begäran om kundens namn och personnummer, kuvert och porto osv. Det går visserligen att göra ansökan på Skatteverkets hemsida, men det kan vara krångligt ändå.

Det gäller att se till att man avtalat med hantverkaren i förväg om avdrag för rot och rut. Han har ingen skyldighet att rota/ruta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar