tisdag 24 april 2012

SVERIGE BEHÖVER MODERNISERAS

Sverige behöver tänka nytt kring skatterna skriver PER BOLUND, ekonomiskpolitisk talesperson för miljöpartiet, och ULF LINDBERG, näringspolitisk chef Almega, i SvD den 25 april.

De ifrågasätter det kloka i vårt skattesystem som så hårt beskattar arbetade timmar och kunskap, då detta är vad vi i Sverige ska leva av i framtiden. Höga skatter på arbete, på både individer och företag, tillsammans med höga marginalskatter, skapar en onödig broms på de kunskapsintensiva företagen i vårt land. Om arbete ska beskattas mindre måste andra skattebaser få ökad tyngd. En skatteväxling med höjda miljöskatter kan vara en lösning. Att se över moms och avdragsmöjligheter kan bredda skattebaserna ytterligare, skriver de.

Nu finns det inte något annat än resultatet av arbete att dela på, så att tänka sig något annan uthållig och stor skattebas än produktionsresultatet går inte.

Att beskatta miljöpåverkande aktiviteter kan vara effektivt för att styra individers handlande, och idealet är att skatten gör att miljöstörande aktiviteter upphör, dvs det blir inga skatter.

Förmodligen är en höjning av momsen och en sänkning av inkomstskatten och löneskatterna ett lämpligt steg att ta. Alla tre skatter har produktionsresultatet som bas. Fastighetsskatt har sedan urminnes tider varit en självklar skattebas. Det är ju också en skatt på värdet av bostadskonsumtion. Dessutom en skattebas som inte kan fly.

Men framför allt kan bolagsskatten med fördel avskaffas. Det är en rent destruktiv skatt. En skatt på tillväxt.


LYDIAH WÅLSTEN, projektledare Miljö, tillväxt och konsumtion, och  PHILIP LERULF, projektledare Folkkapitalism, på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, hakar på i SvD den 29 april såvitt gäller lägre skatter på arbete och utbildning men har inget förslag om hur detta ska finansieras. Men att ge sken av att detta är möjligt att uppnå genom att kohandla med olika skatter är att göra svensk ekonomi en björntjänst, säger de. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar