söndag 19 februari 2012

GREKLAND OCH HEDGEFONDERNA

Jonas Fröberg skriver i SvD den 17 februari upphetsad, upphetsat och upphetsande om hedgefonderna, som sägs styra Grekland mot konkurs och tjäna hutlöst med pengar på det. Att placera pengar i hedgefonder verkar alltid ge stora vinster. Det gör det kanske också ibland om förvaltarna är skickliga eller har tur. De som tjänar mest är de som administrerar fonderna. De får betalt även om det går åt pipan för fonderna och placerarna.

Alla kan inte vinna. Och man VET inte på förhand att man ska vinna, även om det låter så på Fröberg. Om marknaden VET att en placering ska ge vinst, kommer andelen redan vara prissatt därefter och därför inte ge någon vinst.

Många fonder har en sorts försäkringar – CDS:er – vilket gör att de får tillbaka pengarna även om allt går åt skogen. Men enligt reglerna får inte hedgefonderna ut något på sina försäkringar om EU:s politiker löser Greklandskrisen på frivillig väg. Går Grekland i konkurs faller däremot försäkringarna ut.

Intresset av att lösa Greklands kris är alltså noll.


Verkligen. Vem har ställt ut försäkringarna? Försäkringarna köptes ofta för en spottstyver, skriver Fröberg. Ja till dem som var tidigt ute. Nu lär de kosta desto mer. Och de som ställde ut de billiga försäkringarna lär nog inte sakna intresse av att Greklands kris löses.

Vem betalar hedgefondernas vinster (i de fall det blir vinst)? Grekland? Nej, andra hedgefonder eller andra aktörer. Mot varje "vinst" på derivat finns en exakt lika stor "förlust". Värdet av derivatmarknaden är 0. Ett köp eller utställande av ett derivat är inget annat än vadslagning om ett händelseförlopp inom viss tidsrymd. Det är inte Grekland som betalar hedgefondernas vinster. Det är de som trodde att Grekland klarar sig. Om inte greklandskrisen löses utan konkurs. Då blir motparterna (kanske hedgefonder det också) vinnare.

Vilka aktörer sitter på positioner som tror att Grekland inte ställer in betalningarna? Ta reda på det, Jonas Fröberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar