onsdag 28 september 2011

TOBINSKATT

EU-kommissionen föreslår en finansiell transaktionsskatt för de 27 EU-länderna.
Det är dags för finanssektorn att ge tillbaka ett bidrag till samhället, sade kommissionens ordförande José Manuel Barroso i sitt årliga ”tal till unionen” i EU-parlamentet i Strasbourg.
Den finansiella transaktionsskatten, en utökad Tobinskatt, kommer att generera intäkter på 55 miljarder euro per år, sade han.

Hur kan en man i den positionen tro finanssektorn skulle betala tillbaka något?

Om nu bankerna läggs på en skattekostnad på 55 miljarder € om året kommer det bara att försvåra för bankerna att återhämta sig. Som med alla andra kostnader kommer bankerna att övervältra skatten på kunder, anställda och aktieägare. Så även om bankerna levererar in skatten kommer det att ske på dessas bekostnad. Det finns inga andra som bär skatterna än individer.

Liksom vinstskatter på företag är därför en fiskal skatt på transaktioner fullkomligt meningslös. Det är bara skatter på konsumtion, energi, beteenden mm som kan ha någon effekt på företag, nämligen om man vill att de ska avstå från något eller effektivisera något som genom skatten blir olönsamt och inte kan övervältras.

Bankerna kommer aldrig att avstå från finansiella transaktioner. Och vem vill att de ska göra det? Däremot kommer de att flytta sina verksamheter till länder som inte inför skatten. Till Zürich, USA, Singapore, Hongkong om London skulle tvingas att gå med. Annars framför allt till London.

Det var skrämmande att höra de spontana applåderna i Europaparlamentet när Barroso presenterade förslaget. Vi får hoppas att Storbritannien och Sverige sätter klackarna i backen.

GÖRAN FÄRM (S)och OLLE LUDVIGSSON (S), europaparlamentariker, tycker i SvD den 1 oktober att det är fel att avfärda en EU-skatt på transaktioner. Bra att veta.


Se även Danne Nordlings kommentar till förslaget på hans blog.

SvD DN
SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar