onsdag 13 juli 2011

LÅT FÖRETAGARE TJÄNA MER PENGAR

Johan Henrikson, vd för Verisec AB, skriver i SvD den 13 juli under ovanstående rubrik i en kommentar till en artikel av Pontus Braunerhjelm och Ulrika Stuart Hamilton vid Entreprenörskapsforum. Han ser tydligt vilket recept som krävs för att få fart på företagandet.
Den viktigaste ingrediensen förbluffande enkel, men dessvärre ganska svårsmält för de flesta politiker. Den enskilt viktigaste åtgärden för att få fler nya och fler växande företag är att låta företagarna tjäna mer pengar. Som det är i dag är beskattningen av företagande både orättvis och direkt tillväxtfientlig.


Förmodligen är det för svårsmält. Som han skriver
får det ”lata” kapitalet fördelar framför det hårt arbetande kapitalet. Detta rimmar illa med ambitionen att uppmuntra skapandet och tillväxten av företag.
De "snåriga undantagsregler" han hänvisar till, de s.k. 3:12-reglerna, är dock inte så ogynnsamma som han låter påskina. Men snåriga är de onekligen.

Om det nu är så svårsmält att företagarna tjänar mer, borde det vara helt okontroversiellt att företagen får tjäna mer, nämligen genom att slippa betala skatt på sina vinster - en skatt som riktas direkt och uteslutande mot det som skapar företagens tillväxt, dvs just det som alla säger sig önska och eftersträva. Åtminstone på outdelade vinster. En sådan skatt har Estland.

Avskaffa bolagsskatten.
SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar