söndag 8 augusti 2010

ÄR SKOLAN EN SEDELPRESS FÖR AGGRESSIVA AKTIEBOLAG?

Vänsterpartiets Lars Ohly och Rossana Dinamarca påstår det på DN Debatt den 8 augusti. Skolföretagen har tydligen drivits med vinst, dvs producerat värden som värderas högre än insatta resurser. Normal är det något bra. Det ska alla företag göra. Därmed skapas välstånd. De som inte gör det fördärvar något som redan finns.

Att det blir vinst visar sig efteråt, när kostnaderna för insatta resurser jämförs med värdet av produktionen.

Att skolföretagen går med vinst är alltså något bra.

Allt under förutsättning att värdet av insatta resurser och erhållna resultat värderas rätt. Därom säger Ohly/Dinamarca ingenting. Endast att ägarna tycks gödas med vinster. De berikar sig på lärarnas och elevernas bekostnad, påstår de. De låter som de tror att vinsten är något som kommunerna betalar till skolorna och som ägarna direkt tar hand om. Förmodligen tror de inte det själva, men då är de oärliga i sina försök att lura i allmänheten det. Och Aftonbladet hänger på.

Varför gör skolföretagen vinst?

- De kan ha fått förvärva skolorna till alldeles för lågt pris. Säljarna (kommunerna) har inte förstått vilka värden skolorna har.
- De får alldeles för bra betalt av köparna (kommunerna). Kommunerna betalar kanske i nivå med vad deras egna skolor kostar, dvs kommunernas skolor drivs ineffektivt.
- De har alldeles för få och alldeles för underbetalda lärare. Antagligen inte. I varje fall inte på längre sikt.
- Eleverna nöjer sig med alldeles för dåliga villkor. Antagligen inte. I varje fall inte på längre sikt.
- Kommuner och skolverk övervakar inte verksamheten tillräcklig och kräver inte erforderliga förbättringar. Har det gjorts gällande att undervisningen är sämre i företagsägda skolor?

Om skolorna ger samma resultat med samma insatser, har varken lärare eller elever blivit ekonomiskt lidande, dvs skolornas ägare har inte berikat sig på deras bekostnad.

Att skolföretagen gör vinst beror kanske på att de kommunala skolorna bedrivs ineffektivt. Inte förrän det blivit möjligt med privatisering har det gått att visa att det går att bedriva skolundervisning effektivare.

Ska de som upptäckt detta och därför gör vinst kritiseras för det? Är det mer klandervärt att bedriva lönsam kunskapsproduktion än tillverkning av pappermassa eller maskiner?

1 kommentar:

 1. Cornucopia skriver idag om ännu en tänkvärd förklaring till kommunernas höga skolkostnader:

  http://cornucopia.cornubot.se/2010/08/dags-att-stoppa-kommuner-som-anvander.html

  2010-08-08
  Dags att stoppa kommuner som använder skolan som sedelpress
  Vänsterpartiet är upprörda över att det finns privata bolag som driver friskolor så effektivt att de går med vinst.

  Men att väldigt många kommuner gör exakt det samma, genom att höja internhyrorna för skolorna för att plocka från skolpengen och flytta över pengarna till kommunpolitikernas hobbyprojekt struntar förstås (v) i. För varje gång det öronmärks statliga pengar till skolsatsningar så tackar kommunerna, höjer hyrorna på sina egna lokaler och flyttar pengarna till något annat hål i den kommunala budgeten.

  Kommunerna tar helt enkelt ut en vinst på sina egna skolor. Man skyller detta på att man internfakturerar sig själva med "marknadsmässiga hyror", vad nu hyran för en skola i någon småort skulle vara. Inte speciellt hög gissar jag. Definitivt lägre än vad de flesta kommuner internfakturerar.

  Skillnaden är bara att (v) är för obegåvade för att se detta, som är ett resultat av Göran Perssons skolreform, dvs kommunaliseringen av skolan, som nu snart förstört sexton år av skolbarns och gymnasieungdomars liv och även deras framtid, och med det Sveriges framtid.

  När privata bolag visar att de kan vara effektivare än kommuner på att driva skolor och gymnasier, så bör man generellt sänka skolpengen. Uppenbarligen går det att driva skolor bättre än kommunerna själva gör. En sänkning av skolpengen kan kommunerna själva klara av utan försämrad kommunal skola, bara att sänka internhyrorna för de kommunala skollokalerna.

  Istället för en massa konstigt lappande och lagande krävs en ny snabb och enkel skolreform. Förstatliga skolan igen. Inkompetenta, korrupta hobbypolitiker i kommunerna skall inte få tafsa på den svenska skolan.
  Upplagd av Cornucopia? kl. 14:49

  SvaraRadera