onsdag 28 januari 2009

SMÅFÖRETAGARE - CERTIFIERAT KASSAREGISTER

Hej alla småföretagare, den svenska ekonomins hopp.
Här kommer ett glädjebud till er - Senast den 1 januari 2010, alltså om knappt ett år, måste ni skaffa ett certifierat kassaregister, om ni har en försäljning mot kontant betalning eller kortbetalning. Ni behöver inte om ni inte vill, om verksamheten bara har en "obetydlig omfattning". Med detta begrepp menas 1) då kontant betalning endast förekommer i rena undantagsfall och bara uppgår till någon procent av företagets omsättning, eller 2) om kontantomsättningen för kommande 12 månader föväntas bli högst 4 prisbasbelopp (f.n. 41 tkr), dvs 164 000 kronor.

Var får man tag på ett certifierat kassaregister? Skatteverket rekommenderar ett besök på Eniro under rubrikerna "kassaregister" och "kassasystem". Vad kostar det? Skatteverket säger att de billigaste kostar c:a 15 000 kronor.
Information finns åtminstone sex olika dokument från Skatteverket

Vilken verksamhet med en kontantomsättning på 164tkr orkar bära en investering på 15tkr som inte ger någon avkastning? Med 20 procents bruttovinst ryker halva vinsten direkt. Vad kan det vara för skattesvinn på grund av fusk i så små verksamheter?


Det här är inget skämt.
Nog har vi ett småföretagsvänligt klimat.

5 kommentarer:

 1. Flytta företaget utomlands,


  http://www.isle-of-man.se/

  SvaraRadera
 2. Henrik - hur kan det hjälpa någon som har verksamhet i Sverige? Än så länge gäller väl svenska lagar i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Tyvärr kan det väl inte hjälpa någon. Det är väl det Henrik menar. Vi har inte ett särskilt företagsvänligt klimat.

  SvaraRadera
 4. Det är ganska skandalmässigt. Har själv varit verksam i en ideell förening med oms över 164 000, men inga jättesummor. Man är ju inte jättesugen på att lägga pengar på nya kassaregister. Låter mest som ett bra sätt att låta tillverkarna av nya register tjäna gratispengar. Borde kanske finnas något sätt att uppdatera de befintliga så att de blir certifierade - kanske en ny affärsidé. Men man får passa sig så man inte tar betalt kontant ;)

  SvaraRadera
 5. Det här har man ju bara råd med om man jobbar svart!

  Ibland undrar man om inte beslut skall föregås av att någon representant av de som omfattas av beslutet får uttala sig...bara en tanke.

  Tur att man går under undantagen!

  SvaraRadera