torsdag 9 maj 2013

AVSKAFFA RÄNTEBESKATTNINGEN

”Man är beredd att dö med miljoner i skuld”


Günther Mårder, sparekonom på Nordnet och före detta vd för Aktiespararna, anser att det är alldeles för billigt att låna pengar, skriver SvD den 9 maj. Mårder vill se ett slopat ränteavdrag:
 Vi måste straffa, eller i alla fall sluta gynna, lånande. Fler måste stimuleras att bygga upp en buffert för inkomstbortfall och inför återgången till ett normaltillstånd i ekonomin.
 
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, resonerar i liknande termer. Han menar att de låga räntorna gynnar bankerna snarare än bolånekunderna.
Räntan måste bli mer verklig. I dag är den dopad. Bankernas marginaler har aldrig varit så höga som nu. Det är hyckleri att staten tillåter avdrag som innebär att vi som skattebetalare betalar bankernas vinster.
 
Ja, det är kanske en god idé att slopa avdragsrätten för räntor. Men det förusätter att ränteinkomster inte beskattas.

För staten skulle detta vara fördelaktigt, eftersom de skattepliktiga ränteintäkterna är mycket lägre än de avdragsgilla räntekostnaderna. Räntebeskattningen borde rensas bort helt ur skattesystemet.

Men det förutsätter också att bolagsbeskattningen avskaffas

Så bra. En angelägen reform som förutsätter en ännu mer angelägen.

Nu när räntorna är låga skulle räntebeskattningen kunna ändras. Men med bara ett drygt år kvar till valet vill varken Peter Norman eller Magdalena Andersson öppna för det, tvärtom.

– Vi har inga förslag på ändrade ränteavdrag, säger Magdalena Andersson.

– Det är långt kvar till valet. Jag har inga kommentarer till det, säger Peter Norman.
SvD


 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar