tisdag 15 maj 2012

MOMS OCH KREDITTIDER

Dan Olofsson, entreprenör, skriver i Dagens Industri den 15 maj om problemen med företag som tänjer på sina kredittider. Problemet drabbar, som vanligt, den svagare parten, dvs. ofta ett litet företag. Storföretagen sägs ha förlängt sina betalningstider till 120 dagar. Även om småföretagen numera har kvartalsredovisning av moms, kan det innebära att de måste leverera in momsen till staten innan de fått betalt av sin kund.

Ändå är momsbetalningen helt onödig. Samma belopp som företaget betalar in till Skatteverket, betalar Skatteverket ut till köparföretaget. Genom att storföretag redovisar månadsvis, har det redan från Skatteverket fått de pengar de med 120 dagars fördröjning ska betala till sin leverantör. Tre månader senare ska leverantörsföretaget betala in beloppet till staten (oavsett om pengarna kommit från köparen).  Betalningscirkusen är således en ränteförlustaffär för staten.

Varför?

Jag fick ett mail från Olle Ekengren i Krylbo som skickat ett utdrag ur en av mina bloggposter till Riksrevisionen. Och fått svar!!

Ditt brev har skickats till de berörda enheterna inom Riksrevisionen och kan utgöra ett av underlagen vid vår planering av kommande granskningsinsatser, skrev Margareta Hart från Planerings- och kvalitetsenheten.

Alltid något.

Tack OlleAvskaffa moms mellan momsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar