tisdag 15 maj 2012

IKEA OPERA

Ska Ingvar Kamprad finansera en ny opera i Stockholm? Det vore onekligen en värdig höjdpunkt i hans karriär. En förebild finns i Köpenhamn där A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal finansierat den nya Operaen paa Holmen. Risken är att staten - liksom i Köpenhamn - inte har råd att driva verksamheten. Men en donation kan väl också innhålla medel för driften?

Dagens Industri skriver den 15  maj om projektet att bygga ett nytt operahus vid Masthamnen längst ut på Södermalms östra udde. Skulle kunna bli fint. Dock en aning perifert beläget.

Inget kan vara bättre än det nuvarande läget vid Gustav Adolfs Torg. Den nuvarande byggnaden borde kunna byggas till både mot Strömkajen och - framför allt - mot Karl XII:sTorg. Och varför ska restauranger uppta stora volymer av byggnaden? Operakällaren kan man kanske inte flytta på och inte heller Operabaren. Men Café Opera och framför allt Operaterrassens utrymmen kunde väl tillföras Operan. Och sedan en rejäl ombyggnad och renovering av scen och maskineri mm.  Behöver det kosta mer än en helt ny byggnad?

Och skulle inte trapphusen till andra och tredje raderna kunna byggas om? Enorma volymer till ingen nytta, bara ett pinsamt minne från en tid, då radernas publik inte fick gå in via stora trappan. Tredje radens publik fick inte ens gå in från Gustav Adolfs Torg utan från två små dörrar på sidorna.

En mindre förändring som inte kostar något är att införa gratis garderob som på alla andra teatrar. Hur många har dyrbara pälsverk med sig på operan numera? Nu kostar det 30 kr per person att hänga av sig ytterkläderna, så folk börjar ta med sig ytterkläderna in i salongen. Otrevligt, i synnerhet vintertid och vid regn med massa fuktiga kläder. Och garderoberna är ändå för stora för de enstaka personer som nu betjänar besökarna. För dem som önskar bevakning, kan väl det ordnas ändå med en liten garderob på varje våning.

Och vem är författare till de anslag som sitter på herrtoaletterna?  "Observera att urinoarerna inte är papperskorg för snus mm."

Ett annat förslag till läge av en helt ny opera finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar