tisdag 14 september 2010

TILLÅTET ATT SERVERA VIN I OPERAPAUSEN

Det är tillåtet att servera alkohol även i samband med digitalt direktsända opera- och teaterföreställningar på biograf. Det fastslår Regeringsrätten i en dom och ger därmed Malmös socialnämnd bakläxa.

Det är bolaget Framtidens Mötesplats som överklagat Malmö kommuns nej till servering. Kammarrätten i Göteborg gick på Malmöpolitikernas linje, men nu har alltså Regeringsrätten upphävt Kammarrättens beslut.

För att tillstånd ska få meddelas för servering av bl.a. vin och starköl till allmänheten krävs bl.a. att serveringsstället har ett kök för allsidig matlagning och tillhandahåller lagad mat. Enligt ett undantag från denna regel får tillstånd meddelas för servering i foajé till teater eller konsertlokal under pauser i föreställningen. Det aktuella fallet gällde direktsända operaföreställningar från Metropolitanoperan i New York på biografen Spegeln i Malmö.

Två regeringsråd som inte ansåg att servering kunde tillåtas anförde bl.a.:
Det bör vara fråga om en lokal som kan betecknas som en foajé till teater eller konsertlokal, oavsett vilket slags verksamhet som för tillfället bedrivs där. En lokal utformad för andra ändamål men som vid vissa tillfällen används för att låta allmänheten se en direktsänd operaföreställning kan inte därigenom förvandlas till en foajé till teater eller konsertlokal.

Regeringsrättens majoritet såg mera till verksamheten i lokalen än till lokalen som sådan. Det märks att regeringsråden hade roligt när de formulerade domen. Läs den.

Tack för det.

Biografen Rio Bio i Stockholm har föregripit Regeringsrättsdomen. Jag var där i lördags och kunde se många mingla omkring med ett glas i handen, både inne i foajen och ute på trottoaren. Jag antar att det var vin i glasen. Allt gick förstås städat och - som det visat sig med Regeringsrättsdomen - lagligt till.

Även om det inte serveras starka drycker i pausen kan jag varmt rekommendera ett besök hos de biografer som sänder ut Metropolitanoperans föreställningar. Det är direktutsändning med en fantastisk närvarokänsla; så till den grad att publiken i biografen spontant deltar i applåder och bravorop under föreställningen.

Förställningen i lördags på Bio Rio av Carmen (som var en inspelad återutsändning) var dock en katastrof på grund av det dåliga ljudet. Det sades bero på en uppgradering av tekniken i biografen under sommaren, som gjorde att filmen - som spelats in tidigare - inte var helt kompatibel med den nya tekniken.

Trots alkoholen höll folk sig lugna. Ledningen för biografen beklagade och lovade att det skulle bli bättre nästa gång. Bortsett från ljudet var det en makalös föreställning. Angela Gheorghiu spelade titelns förföriska zigenerska i sin rolldebut mot Roberto Alagna som den besatte Don José.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar