tisdag 22 juni 2010

GÅVOR MED ANDRAS PENGAR

Det är tanken som räknas. Ibland, säger Sanna Rayman i SvD den 22 juni. Det är inte sant, lägger hon till.

Tanken, det är tanken på att ge avdragsrätt för gåvor, och enligt Rayman räcker det inte med att tanken på det är god. Gör något! uppfordrar hon Regeringen, vars alla partier sägs stå bakom avdragsrätt för gåvor. Anders Borg står dock i vägen.

Bra Anders Borg. Stå på dig.

Ett avdrag för personliga levnadskostnader hör inte hemma i skattesystemet. Även om staten toge på sig rollen som delfinansiär av privata gåvor, varför ska kommunerna belastas med skatteinkomstreduktioner av skäl som är helt främmande för dem? Om gåvogivare är så snåla och hycklande att de kan stimuleras till att ge gåvor till angelägna behov endast om gåvan ges med andras pengar, så låt kvalificerade mottagare rekvirera medel från staten i förhållande till av dessa mottagna gåvor. Hundratusentals deklarationsyrkanden med tillhörande risker för fel och fusk ersätts då av några tiotals administrativa beslut.

Jag vill ge gåvor till mottagare jag vill stödja, men inte till andra ändamål, och jag vill göra det med mina egna medel - inte statens och kommunernas. Hur kan partier som förespråkar individualistiska principer argumentera för en kollektivistisk ordning?

2 kommentarer:

 1. Jag håller inte helt med dig. Jag håller med om att gåvor är en personlig levnadsomkostnad.

  Rent teoretiskt hör det inte hemma i skattesystemet.

  Däremot är det ju så att staten tar in pengar via skatten och sedan distribuerar de den vidare till ändamål som den politisk majoriteten finner gått. Du har inget att säga till om detta även om du anser att deras ändamål är helt uppåt väggarna. Av det skälet tycker jag att medborgaren, så länge det finns marginalskatter, borde ha rätt att dra gåvor. Denne bestämmer då själv över vart och vem som ska få pengarna.

  Ett analogt synsätt är ju avdrag för pensioner, varför ska man få avdrag för personligt sparande?

  För mig är lösningen platt skatt, då behövs inga avdrag för någonting. Det behvös då heller ringa eller ingen skatteadministration eftersom den preliminära skatten blir slutgirig skatt.

  Avskaffas bolagskatten behövs det bara en skatteadministration för att driva in momsen.

  Vore inte det fantastiskt? Vi kan i princip lägga ner hela skatteverket och de flesta skattekonsulter blir utan arbete.

  Nu kommer det aldrig att hända. Vi kan hoppas på ett avskaffande av bolagskatten och de förkättrade FÅAB 3:12 reglerna.

  SvaraRadera
 2. Classic Liberal
  Det vore det väl i så fall bättre om staten skickade bidrag till kvalificerade subjekt i relation till av från allmänheten mottagna bidrag? Då får allmänheten viss möjlighet att styra statsbidragen.

  Jämförelsen med pensioner tycker jag inte är relevant. Men du har rätt i att avdragsrätten (och skatteplikten) för pensionsförsäkringar är onödig.

  Platt skatt utan avdragsrätt fungerar nog bara om skattesatsen är mycket låg.

  Vi får hoppas på att bolagsskatten avskaffas. Men för moms, individbeskattning och sociala avgifter behövs en skatteförvaltning. Dock mycket mindre än idag. Och de flesta skattekonsulterna och skatteakademiker får byta yrke.

  SvaraRadera