måndag 8 mars 2010

GER RUT NÅGRA NYA JOBB?

Roland Spånt, tidigare chefsekonom på TCO, uppskattar i SvD den 7 mars att RUT-avdraget gett högst 1 000 nya jobb. Baserat på uppgiften om att Skatteverket betalat ut 450 miljoner mellan juli 2009 och februari 2010 ser det onekligen magert ut. Det är svårt att förstå hur den ofta nämnda siffran 11 000 kr kunnat beräknas.

Betydelsen av RUT ligger nog mera på att hemarbetstjänster lyfts fram i ljuset, att jobben blir vita så att konkurrensen mellan städverksamheter blir jämnare och att de som utför arbetet får arbetsrättsliga rättigheter.

Som köpare känns bättre att betala ungefär samma belopp vitt som gällde i det gamla svarta systemet. Med ett lika stort bidrag från Skatteverket får städaren en hygglig lön. På denna lön ska han dock betala socialavgift (ca 30 procent) och skatt på resten med drygt 30 procent, sammanlagt drygt 50 procent. Han får alltså netto något mindre än vad jag som köpare betalt honom.

I det stora hela blir det som förut men med det tillägget, att Skatteverket kopplas in och betalar ut ett belopp som verket får tillbaka senare i form av arbetsgivar-/egenavgifter och skatt.

Den omständigheten att verksamheten blir vit, får förhoppningsvis till följd att fler löser sitt vardagspussel med städhjälp.

Både RUT och ROT ter sig nödvändiga i ett högskattesamhälle, eftersom det blir så stor skillnad mellan vad en köpare först måste tjäna för att efter skatt ha råd att betala en städare eller hantverkare en så stor lön, att denne efter skatt har tillräckligt att leva av. Kirurgen rensar därför sitt igenslammade avlopp själv i stället för att leja en rörmokare, när han kunde ägnat sig åt att rensa igenslammade blodomlopp.

Men hur var det? Rörmokaren får ju betala tillbaka allt han fick från Skatteverket i form av avgift och skatt!!

Kostar det skattebetalarna 800 000 kr som Spånt säger? Njae, men staten avstår från skatt på vissa arbeten för att få ut fler i verksamhet och för att underlätta vardagspusslet för andra.
Och så blev det lite mera att göra för Skatteverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar