måndag 7 december 2009

SKATT PÅ VINDKRAFT

Nu har Skatterättsnämnden lämnat ett förhandsbesked om beskattningen av vindkraftskooperativ och tyckarna i flera tidningar förfasas.

Återigen, så här är det för alla näringsidkare och företag. Det är inget som är unikt för vindkraftskooperativ.

Värst är det för aktiebolag. De har full dubbelbeskattning, dvs. först betalar bolaget skatt, sedan betalar aktieägarna skatt på utdelningen. Ekonomiska föreningar (dvs. bl.a. vindsnurrekooperativ) har det aningen bättre genom att viss del av utdelningen är avdragsgill, varför dubbelbeskattningen inte är total. Näringsidkare och egna företagare betalar bara skatt en gång. All produktionsvinst beskattas emellertid, hur galet det än må synas.

Jag kan gärna instämma i att ekonomiska föreningar (och aktiebolag) inte ska beskattas för sina vinster på vindkraftsnurror, men det är för att jag tycker att företagsvinst som behålls i företagen inte borde beskattas alls. Det är som en bloggare skriver: "Ibland är saker och ting så dumt så man nästan undrar om man totalt fattat saken fel". Nej, du har fattat saken rätt. Företagsvinster beskattas.

Vindkraften är däremot inte hårdare beskattad än annan produktion.

2 kommentarer:

  1. Fast det ÄR dumt, även om jag fattat saken rätt :)

    Ha det gott

    SvaraRadera
  2. Jomenvisst. Ofattbart idiotiskt såvitt avser i företaget fonderade vinster.
    För det ägaren tar ut för egen del får man nog acceptera beskattning. Produktionsresultatet är ju det enda vi i det långa loppet har att dela med oss av.

    SvaraRadera