onsdag 6 april 2016

SKATTJAKT I WALES

Charlotta Buxton skriver i SvD den 2 april om småföretagare i den walesiska byn Crickhowell som gör revolt mot storföretagens "skattesmitande". Småföretagen måste betala skatt på minsta inkomst och har ingen möjlighet att planera bort skatten, som Amazon, Starbucks, Facebook, Café Nero, Subway och andra mulitnationella företag gör. Ett antal småföretagare i byn registrerade därför offshorebolag för att kunna betala lägre skatt de också. Det framgår inte av artikeln hur de bar sig åt och om det gav resultat. Men de verkar ha ändrat sig, för nu har de skyltar på dörrarna till sina butiker som visar att de betalar skatt, Fair Tax Town.
Det är konstigt att de tror att lösningen är att bolagen ska betala skatt. Den enda skatt, som bekostas av dem som betalar den, är skatten på privatpersoner. Skatter på företag vältras över på köpare, anställda och företagsägare. Vem skulle annars bekosta bolagens skatter?
Det bästa sättet att lösa problemet med den ojämna skattekonkurrensen mellan storbolag och småbolag är att avskaffa bolagsskatten. Skatt på löneinkomst och lönekostnad är densamma vare sig arbetsgivaren är ett enmansföretag eller en multis. Konsumtionsskatter betalas av landets konsumenter; aktieutdelningar och räntor av dem som är bosatta i landet eller genom källskatter på belopp som betalas till utlandet. 
Att för Starbucks avgöra vad som är en rimlig andel av skattebasen i en liten by i Wales är teoretiskt, praktiskt, ekonomiskt omöjligt. Och helt onödigt.
Avskaffa bolagsbeskattningen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar