måndag 3 september 2012

NÄRINGSLIVET OCH BOLAGSSKATTEN

Regeringspartierna har enats om hur stor sänkningen av bolagsskatten blir i budgeten för 2013, skriver bl.a. SvD  och DN den 3 september. Och det blir mer än vad man drar in på skärpta regler för ränteavdrag, som beräknas ge drygt 6 miljarder. En planerad brittisk sänkning av bolagsskatten var en viktig drivkraft, enligt Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton, som inte vill avslöja vad den nya svenska nivån blir.

Svenskt Näringslivs skatteexpert Johan Fall tror att lägre bolagsskatt främjar investeringar, men han beräknar att det kostar fyra gånger mer per procentenhet än en sänkning av kapitalskatten. Han ser även en risk för att stora delar av de pengar som sänkningen ger hamnar i utlandet, när alla utländska [ägare till] bolag i Sverige tar hem sina beskattade vinster.

I det långa loppet kostar en sänkning av bolagsskatten ingenting. Så det är poänglöst att ställa en sänkning av bolagsskatten mot en sänkning av kaitalskatten. Och Johan, varför skulle de utländska ägarna ta hem större del av sina beskattade svenska vinster än de gör i dag, bara för att de svenska företagen får behålla en större del av sina vinster?  Den rationella reaktionen är att om avkastningen ökar på svenska investeringar låter man kapitalet stanna kvar i företaget. Om avkastningen inte blir tillräcklig tar man hem kapitalet i alla fall. Poängen med sänkt bolagsskatt är ju att locka till sig kapital - både från svenska och utländska investerare. Och minska krånglet. Utan den helt onödiga och skadliga bolagsskatten blir det en fantastisk förenkling. Och en massa steril skatteplanering blir onödig.
Det är konstigt att Svenskt Näringsliv månar mer om företagens ägare än om företagen.
 

Företagarna pekar i en analys på att 39 procent av småföretag startade sedan 2006 inte påverkas alls och att snitteffekten för alla i denna grupp blir ett par hundralappar per månad.

Jag skulle tro att mer än 39 procent av småföretagen är försörjningsföretag (butiker, konsulter mm) där hela överskottet tas ut som lön till ägaren. Mycket färre än 39 procent av småföretagen är tillväxtföretag. Det är klart att sänkt bolagsskatt inte betyder något för dem. Inte heller oförändrad eller höjd bolagsskatt.
Avskaffa bolagsbeskattningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar