Ceterum censeo tributum limitata turmae esse delendum.
måndag 17 september 2012
BRA MED SÄNKT BOLAGSSKATT
Bra med sänkt bolagsskatt, säger Åsa Hansson, docent i nationalekonomi på Lunds universitet och Institutet för näringslivsforskning (IFN) till SvD.
Jomenvisst. Så självklart att det inte borde behöva sägas. Men det behövs. Och bolagsskatterna har sänkts i många länder under senare år.
Nackdelen är att det blir en kapplöpning mot botten. Till sist kanske bolagsskatten är nere på 0 procent och då får vi inte in några skatteintäkter alls
säger Hansson.
Vi får förstås inte in några bolagsskatter om skattesatsen är 0 procent, men beskattningsunderlaget för löne- och inkomstskatter och utdelningsskatter ökar när bolagen blir av med en kostnad och kan öka lönekostnader och utdelningar. I takt med ökande investeringar ökar beskattningsunderlagen ännu mer. Vem tror Hansson bekostar bolagens skatter? Det gör vi alla som köpare, löntagare och aktieägare. Bolagen har inga egna pengar utöver de genom vinster intjänade. Bolagens skattebetalningar är således bara ett slags förskottsbetalningar av skatter som vi (hushållen) annars i nämnda egenskaper skulle betala.
Bolagsskatten sägs vara den mest skadliga skatten. Det beror på att skattebasen är lättrörlig, det vill säga att det är lätt att slippa undan att betala den, mycket lättare än att komma undan inkomst- eller fastighetsskatt.
Jag hoppas att det inte är Åsa Hansson som uttryckt sig så. Det är en dåligt fungerande skatt, eftersom skattebasen är lättrörlig. Men skälet till att den är skadlig är den förorsakar ekonomiska snedvridningar och inoptimala affärs- och investeringsbeslut. Skatten påverkar finansieringslösningarna genom att räntan är avdragsgill medan kostnaden för eget kapital inte är det. Dessutom är skatten på grund av sin exceptionella komplexitet en rättssäkerhetsrisk.
In every respect the burthen is hard on those who attack an almost universal opinion. They must be very fortunate as well as unusually capable if they obtain a hearing at all. They have more difficulty in obtaining a trial, than any other litigants have in getting a verdict. If they do extort a hearing, they are subjected to a set of logical requirements totally different from those exacted from other people.
Antal besökare totalt:
Antal besökare denna månad:
Antal besökare denna vecka:
Antal besökare i dag:
Antal besökare online:
BOLAGSBESKATTNINGEN - SKADLIG OCH ONÖDIG
VARFÖR SKA ETT FÖRETAG BESKATTAS FÖR SIN INKOMST? VEM KOM PÅ DENNA GALNA IDÉ? VARFÖR ÄR DET INGEN SOM TYCKER ATT BOLAGSBESKATTNINGEN BORDE AVSKAFFAS?
Den som är intresserad av varför bolagbeskattningen kom till kan läsa här. Den som vill ha argument för att ta bort den kan läsa här eller följa min blogg.
Företagens vinst kallar vi för ”inkomst”, men det är en inkomst av helt annan karaktär än hushållsinkomst. Hushållens inkomst utgör ersättning för arbete och kapital och är basen för privat konsumtion. Företagets inkomst, vinsten, är ett mått på värdet av det nya kapital och de nya resurser som skapats. Den är ett mått på den tillväxt som möjliggör ökat välstånd och som utgör förutsättningen för en ambitiös välfärdspolitik. Varför bestraffas det företag som åstadkommer detta med en skatt som utgår i relation till skapandet av denna nya resurs? Varför har vi en skatt på skapande? Och varför betalar företag som gör förlust, dvs. förstör det som redan finns, ingenting?
Bortsett från dessa fullkomligt bisarra omständigheter är företagsbeskattningen förenad med en rad skadliga effekter.
- Bolagsskatten är en liten skatt. Den motsvarar bara drygt 5 % av samtliga skatter och avgifter.
- Det är en dyr skatt. Den ger budgettekniskt ca 100 miljarder kr men kostar i tillämpning kanske 15 miljarder hos lagstiftare, skattemyndigheter, företag, domstolar. Den är en guldgruva för skattekonsulter och en lekstuga för akademiker.
- Den är så svår att tillämpa att den är en rättssäkerhetsrisk. Bara lagtextmassan för företagsbeskattningen är 4 gånger så omfattande som den för inkomst av tjänst och oändligt mycket mer komplicerad, men den ger bara 1/4-del i skatteintäkter till stat och kommun.
- Internationellt verksamma företag drabbas av problem med dokumentation av internprissättning, eftersomde antas kunna utnyttja prissättningen och olika länders skilda utformning av beskattningsreglerna för att undgå eller reducera sin skatt. De kan också drabbas av dubbel beskattning på grund av att flera länder gör anspråk på att beskatta samma inkomst.
- Bolagsskatten förorsakar samhällsekonomiska kostnader genom effektivitetsförluster, genom att styra investeringsbesluten på ett irrationellt sätt.
- Den skapar kriminalitet genom att den gör kringgåenden lönsamma. Gränsen mellan kriminalitet och skicklig skatteplanering kan vara hårfin.
- Den skapar det förkättrade dubbelbeskattningsproblemet. Ta bort bolagsskatten och dubbelbeskattningen försvinner. Det måste vara politiskt mer framkomligt att skapa stabilare företag och beskatta arbetsfria inkomster än tvärtom.
- Det är en omoralisk skatt. Allmänheten inbillas att någon annan (företagen) betalar deras skatt.
- Bolagsskatten är helt onödig. Det som företagen inte betalar i skatt kommer att stärka deras kapitalbas och/eller öka löneutbetalningar och utdelningar som beskattas. Det är endast en förtida beskattning som ytterst bärs – liksom alla skatter – av hushållen. Ett bortfall av de ca 100 miljarder som skatten ger idag skulle således vara endast tillfälligt.
Bolagsskatten är dessutom omodern. I ekonomier utan penninghushållning och med låg kunskapsnivå kan företagsbeskattningen vara den enda möjligheten att ta ut skatt. I välutvecklade ekonomier finns betydligt effektivare metoder att direkt från de fysiska personerna – de som ändå ytterst är de som betalar – ta ut skatterna. Av totala skatte- och avgiftsuttag i Sverige(2010) på 1.430 miljarder kr tar vi ut skatt på löneinkomster (480 mdr kr), på lönekostnader (390 mdr kr), på konsumtion (420 mdr kr) och på kapital (80 mdr kr) med automatik direkt vidkällan. 80 mdr kr tas ut i bolagsskatt (se prop. 2009/10:1 s. 196).
Först när vinsterna tas ut bör beskattning ske. Så är det i t.ex. Estland. Vilken stimulans för företagandet! Och vilken förenkling!
Tillsammans med nationalekonomen Erik Norrman skrev jag i fjol boken Slopad bolagsskatt – analys och konsekvenser (Norstedts Juridik). Analyserna av de ekonomiska effekterna pekade – föga förvånande – på stora svenska vinster för investeringar och statsfinanser om bolagsskatten reducerades kraftigt eller avskaffades. Problem av teknisk natur är hanterliga. De är löjligt små i förhållande till de problem som bolagsskatten vållar. De positiva effekterna skulle däremot bli många och närmast överväldigande. Det är dock viktigt att inte komma på efterkälken. Då går investeringstillfällena till andra länder med lägre bolagsskatt.
BOLAGSSKATTESATSER I EU
I EU har följande stater lägre skattesats än Sverige (källa www.worldwide-tax.com):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar