fredag 25 februari 2011

STOCKHOLMS NYA OPERAHUS

Var ska Stockholms nya operahus ligga?

Vid Slussen, insprängd i Mariaberget, Gasklockan i Hjorthagen, bakom Nationalmuseum?

Jag har en bättre idé. Stadion.

Denna gamla ärevördiga byggnad som inte längre kan fylla den funktion den en gång hade. Och vad ska den användas till, när vi får flera nya jättearenor som Solna, Globen och Storängsbotten? Arenor som redan verkar vara överdimensionerade.

Själva stadionbyggnaden ska förstås stå kvar. Fotbollsplanens mått är 105 x 68 meter, men utrymmet fram till byggnadskroppen är 150 x 90. Det är ungefär samma mått som Göteborgsoperan och större än Metropolitan i New York, som är 150 x 50. Den nuvarande operan i Stockholm är 130 x 80. Den nya Operan i Köpenhamn är 100 x 90 om man bortser från det jättelika skärmtaket. Oslos opera är ca 160 x 100 men väldigt oregelbundet. Helsingforsoperan är 130 x 70. Covent Garden är 110 x 100, Paris 150 x 100 (Garnier) och 200 x 110 (Bastille).

Så nog får den plats.

Själva stadionbyggnaden som kringgärdar det nya operahuset kunde hysa både publikutrymmen, restauranger och lokaler för operans administration mm.

Operan skulle bli granne med Kungliga Musikhögskolan på andra sidan Lidingövägen, och Operahögskolan ligger bara några hundra meter bort i Liljanskogen. Och ganska nära vid änden av Valhallavägen ligger Dramatiska Instituet och Filmhuset. Gasklockorna som balett- och experimentscener eller repetitionsscener ligger i Hjorthagen i närheten. Balettakademien ligger inte långt bort på Birger Jarlsgatan. Och GIH alldeles intill Stadion kunde bli...

Ett verkligt kulturkluster för scenkonst.

Det finns goda kommunikationer med egen T-banestation och Roslagsbanans ändstation. Det är gångavstånd till stora delar av innerstaden. Det skulle inte behöva bli en perifer belägenhet med transporteringsproblem som i Helsingfors och Köpenhamn.

Stadion skulle få en värdig ny funktion vid en av Stocholms paradgator, Valhallavägen. Valhallaoperan blir ett självklart namn för en opera med stolta Wagnertraditioner.

SvD, DN, DN SR

Jag har just (den 30 mars) blivit uppmärksammadförslaget att bygga ett operahus vid Masthamnen. Det verkar inte så dumt det heller. Man vad ska vi göra med Stadion när det blivit överflödigt och oändamålsenligt?
SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar