onsdag 4 mars 2009

I VÄNTAN PÅ VÄNDPUNKTEN

I Axess Magasin nr 3 2009 är Temat: I VÄNTAN PÅ VÄNDPUNKTEN. När världsekonomin riskerar att bryta samman, ifrågasätts våra föreställningar om det bestående. Men kriser ger samtidigt upphov till nya villkor och möjligheter, både i företag och politiken.

I en artikel intervjuas den amerikanska ekonomen Rosanne Altshuler på tankesmedjan Urban Institute under rubriken Vi behöver en ny bubbla. Intervjuarens påpekande, att det också vid början av 1980-talet såg väldigt mörkt ut, men att ekonomin bara några år senare fick en fantastisk skjuts som blev början till en historiskt lång högkonjunktur, kommenterar hon:

Det stämmer. Då uppstod IT-industrin och alla högteknologiska jobb. Något
liknande kan ske igen. Men hur kan vi räkna med det? Idag är ekonomin i mycket
sämre skick och den ser annorlunda ut. Jag tror nog att vi kan få ett nytt slags
genombrott, som på 1980-talet. Vad vi verkligen skulle behöva är en ny
bubbla.


I väntan på denna bubbla kan hon bara rekommendera att ösa ut en massa pengar och få folk att börja konsumera igen. Vi (dvs USA) måste koncentrera oss på en generell stimulans av efterfrågan. Men vad finns att göra globalt?

Jag är specialist på internationell beskattning och jag hoppas verkligen på en
reform av den amerikanska bolagsskatten, särskilt i beskattningen av
multinationella företag. DEN MÅSTE NER (mina versaler). Både i Japan och i
Storbritannien pågår en intressant debatt om ett förändrat skattesystem, där
man
överger tanken på ett globalt system och i stället går in för en
territoriell
beskattning. Där de multinationella företagen befinner sig
finns också alla
tillgångar. Genom globaliseringen har allt fler länder
börjat se över sin
bolagsbeskattning. Det är rätt tidpunkt för reformer just
nu.


Att bolagsskatten måste ner är så självklart att det är genant att det behöver framföras som en kvalificerad bedömning av en av världens ledande experter. Bolagsbeskattningen i sig är ju både onödig och destruktiv och motverkar (rent av bestraffar) produktiv verksamhet.

Men nu finns den - dessvärre i så gott som alla jordens länder. Vad RA nu för USAs del argumenterar för och hänvisar till pågående debatter i Japan och Storbritannien om, är att begränsa beskattningen av sina multinationella företag till de länder som tar ut skatt på (både inhemska och) utländska företags verksamheter i landet (territoriell beskattning). Så gott som alla länder har denna beskattning. Att ekonomiskt utvecklade länder beskattar företagsvinster är för mig ett mysterium, men beskattningsformen verkar tas för given och ingen motsätter sig den. För fattiga länder är det mer begripligt; bolagsbeskattningen kan kanske vara den enda möjligheten att alls dra in några skatteinkomster till staten. Samhällsstrukturerna är kanske sådana att beskattning av individernas inomster och konsumtion är omöjlig. Den bolagsbeskattningen är det inte mycket att göra åt för det utländska företaget; den är en kostnad för att vara närvarande i landet. Däremot kan hemstaten underlätta för sina företag genom att inte beskatta dem. Och varför skulle hemstaten inte göra det? I ett nafs ökar avkastningen av kapitalet i hemstatens företag med 30 - 40 procent. Det kan vara den nya bubblan.

Den hittills rådande - och av Sverige varmt omhuldade - principen worldwide taxation verkar vara på upphällningen. Nu gäller det för Sverige att inte komma på efterkälken. Det land som avskaffar sin bolagsbeskattning sist hinner aldrig dra till sig det internationella kapitalet - det har då redan gått någon annanstans och etablerat sig där, och om landet inte har något annat att erbjuda kommer det aldrig dit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar