tisdag 12 mars 2013

DET FINNS INGEN HYRSKATT

Barbro Engman, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, tjatar på om sin hyrskatt. I Dagens Industri den 12 mars skriver hon i en debattartikel att
Hyrskatten  är inte bara orättvis, den påverkar även tillväxt och byggande negativt. - - - I dag betalar den som bor i en nybyggd hyresrätt 2 000 kronor mer i månaden i skatt än  den som bor i en nybyggd villa eller bostadsrätt.
 
Så kanske det är, men det beror inte på någon särskild hyrskatt. DET FINNS INGEN HYRSKATT. Men det uppstår olika konsekvenser av olika ekonomiska dispositioner. Barbro Engman räknar upp några av dem:
Hyresgäster slipper binda kapital och oroa sig för räntor. Hyresrätten  gör det möjligt att snabbt flytta dit jobb och studier finns.
 
Nej, finansierings- och räntebekymren  har hyresvärden tagit på sig. Och tar betalt för. Och möjligheten att snabbt kunna byta bostad har också ett värde.


Tala om vad som föranleder att det kostar olika att bo i hyresrätt eller bostadsrätt/villa. Då kan man avgöra om det finns några skillnader som är orättvisa eller omotiverade. Att hitta på  orättvisor som består i en skatt som inte finns är bara vilseledande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar