tisdag 18 maj 2010

SLÄPP GRÄNSER FÖR RISKKAPITAL

Björn Savén, ordförande i IK Investment Partner och välkänd riskkapitalist, argumenterar i Dagens Industri den 19 maj för att villkoren för företagande och investeringar måste lyftas högre upp på dagordningen. Sverige behöver fler företag och människor i arbete.

Visst, helt rätt.

För att det ska ske krävs ägare och entreprenörer som kan få sina företag att växa och är villiga att investera i dem, säger han.

Så självklart att man undrar varför det behöver sägas.

Sen kommer en lång rad goda förslag. Bland dessa märks:

- Rune Anderssons förslag om så kallade vinstandelslån med ränteavdrag för företag (DI Debatt 13 april) - en bra generell åtgärd, som dessutom borde vara skatteneutral eftersom ränteintäkten skulle vara skattepliktig hos mottagaren.

- Förbättringar av regelverket för att förse tillväxtföretag med kapital. Det måste bli lättare för företag att få in pengar i olika faser av sin utveckling.

- Med friare placeringsregler kan investeringarna hjälpa goda ideér till en fas där de är mogna att börsintroduceras. Ett regelverk som tillåter större frihet givet en acceptabel total risk ger mer effekt än ett riskkapitalavdrag för privatpersoner i den form som har diskuterats.

Reglerna om avdrag för ränta på vinstandelslån är redan nu rejält komplicerade. (I denna kommentar till ett rättsfall där Regeringsrätten hamnat fullständigt vilse, finns reglerna översiktligt beskrivna.) Det Rune Andersson föreslår påverkar de ytterst känsliga sk. 3:12-reglerna, som nog dessvärre inte är förenliga med friare avdragsrätt för rörliga räntor (som är resultatberoende och därmed ett alternativ till utdelning).

Varför komplicera ett redan alltför komplicerat skattesystem med ännu en komplikation för att få bort vissa negativa effekter av den onödiga, skadliga och tillväxtfientliga bolagsbeskattningen? Ta bort bolagsskatten i stället. Då uppfylls också Savéns andra önskemål; företagens tillväxt blir 135 procent av dagens tillväxt. Det är också säkert mer effektivt än ett riskkapitalavdrag.

Då kanske det rent av inte behövs några riskkapitalister!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar