måndag 15 april 2013

ARBETSLÖSHET OCH DÅLIG TILLVÄXT

De ekonomiska utsikterna ser inte så bra ut som Anders Borg tidigare hävdat.  Enligt vårbudgeten som Borg lagt fram i dag kommer tillväxten att hamna på 2,2 procent för 2014, en rejäl sänkning från den tillväxt på tre procent som regeringen förväntade sig i december i fjol.

Förklaringen är den fortsatta eurokrisen. Först 2015 tror regeringen på en högre tillväxt.


För i år blir tillväxtprognosen något bättre än spådomen i december. Nu spås en tillväxt för 2013 på 1,2 procent jämfört med 1,1 procent.

I SVT:s Agenda på söndagskvällen sade Anders Borg att han tror att ekonomin kommer att ”stå och stampa i år”, sedan blir det ”trögt” även under 2014 för att sedan lyfta 2015.

I programmet pressades han om hur han tror att arbetslöshetssiffran på 8,2 procent kommer att utvecklas. Han ville dock inte precisera hur stor arbetslöshet han räknar med, men upprepade att det är ungdomsarbetslösheten som är det stora bekymret.

Att hans tidigare prognoser om en snabbare vändning kommit på skam beror på att den ekonomiska krisen ute i världen blossat upp igen, menade Borg.

Finansdepartementet skickar ut en promemoria med ett antal skatteförslag på remiss.

Något förslag om ytterligare sänkt bolagsskatt blev det inte, trots att både Finland och Danmark springer förbi oss i skattesänkarracet. Det skulle i och för sig öka arbetslösheten bland skattekonsulter m.fl.,  men det kan också öka företagens konkurrenskraft och stimulera aktivviteterna hos både svenska och utländska investerare.

SvD SvD  DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar