torsdag 29 januari 2015

AKTIEUTDELNINGAR

Nu börjar det årliga tramset om bolagens generositet mot sina aktieägare och om utdelningsfester. I år blir det ett fyrverkeri i utdelningar, skriver SvD den 27 januari.


Det är aktieägarnas pengar!!


– Det är väldigt olyckligt, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarnas Riksförbund, om Nordeas "chockhöjda" utdelning.

Det är klart att sparare och låntagare skulle vara glada åt att få en del av de pengar Nordea aktieägare tänker ta ut ur sitt bolag. Banken kunde gott ha varit generösare mot sina kunder (framför allt villaägarna, får man tro) och nöjt sig med lägre vinst, tycks tanken vara.
Det är bara bra att så mycket som möjligt av bolagens kapital görs tillgängligt för omplacering på marknaden, i den mån företagsledningarna inte anser sig ha behov av det.
Det är egendomligt att besked om utdelningsändringar faktiskt tycks ha effekt på aktiekurserna. När Atlas Copco meddelade utdelningshöjning, en superutdelning enligt SvD, steg aktiekursen med 3 procent trots att resultatet för 2014 blev sämre än förväntat.
Förstår inte aktieägarna att de är indirekta ägare till det som bolagen äger?


Den 1 februari är rubriken Utdelningsfest provocerar, men då tycks det vara LO som står bakom. Det är klart att det är provocerande om man tror att det är pengar som löntagarna egentligen borde ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar