lördag 31 juli 2010

TILLVÄXTEN UPP?

Tillväxten upp 3,7 procent, står det i tidningarna den 31 juli.
Hur då?

Har tillväxttakten ökat med 3,7 procent? I förhållande till vad då?

Sveriges bruttonationalprodukt växte med 3,7 procent under andra kvartalet jämfört med samma period året innan, står det sedan i artikeltexten.
Var tillväxttakten 3,7 procent högre än andra kvartalet 2009? Eller var BNP, dvs det samlade värdet av producerade varor och tjänster, under andra kvartalet 2009 3,7 procent lägre än under andra kvartalet 2010?
Om andra kvartalet 2009 var ett dåligt år, är väl en 3,7 procent högre ökningstakt ett år senare inte mycket att yvas över? Inte heller om BNP är 3,7 procent högre än då, även om det vore bättre. Enligt vårpropen (2009/10:100 s. 141 ) var BNP-tillväxten för 2009 negativ (- 4,9 procent), varför en ökningstakt på 3,7 procent är en matematisk omöjlighet (såvida inte just det andra kvartalets produktion var högre än det första kvartalets).

Jämfört med första kvartalet i år har BNP vuxit med 1,2 procent, sägs det sedan. Det bör väl betyda att BNP blev 1,2 procent högre under det andra kvartalet än under det första kvartalet i år?

Sedan skrivs att Sveriges BNP under första kvartalet växte med 3,0 procent på årsbasis och 1,5 procent jämfört med kvartalet före. Den första uppgiften är begriplig: Den betyder att tillväxttakten ökade så, att om takten hålls kommer värdet av varor och tjänster under hela 2010 att bli 3 procent högre än under 2009. Men vad betyder det att BNP vuxit med 1,5 procent jämfört med kvartalet före? Är tillväxttakten 1,5 procent högre eller är BNP 1,5 procent högre?

Det är inte bara ekonomi och matematik som är svårt, även förmågan att uttrycka sig. Sedan länge skriver man "jämfört med" i stället för "än". Det ser lite märkvärdigare ut , men för det mesta blir det - som i TT-notisen - bara förvirrande.

Jämfört med-sjukan har grasserat länge. Jag har framför mig en Kajenn/Fibben från Marignalen/SvD 2008 där Kajenn under rubriken DET DÄR MED ORDEN skriver så här:

Sen ett tjugotal år si så där ungefär
är adverbformen "Än" i vår nordliga sfär
jämfört med "Jämfört med" impopulär
och har nära nog slutat rotera.

Att en skiftande smakriktning leder och styr
våra glosors frekvens i vårt språks klärobskyr
kan ju göra envar uti skallbasen yr,
som vi ofta har skäl att notera.

Låt oss dock vara glada åt orden vi hör!
"Än" förblir ju ett sånt med en livlig valör
som vi alla bör känna oss tacksamma för
och till daglig hantering kvotera.

Denna typ av begrepp vill vi alltså ha kvar.
Frasen "bättre sent jämfört med" (när det nu var)
må vi genast förse med en sur kommentar
och för varaktigt veto votera.

Bravo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar